Wat betekent VOEDING voor mij?

Geplaatst op 21-08-2019

Als ik aan voeding denk komt er altijd een beeld mee in mijn gedachte. Het kan een beeld geven van het gerecht dat ik wil gaan klaarmaken. Dan zie ik alle ingrediënten voor mij. Ik proef het letterlijk zoals het later moet gaan smaken. Een geur is ook zeer bijzonder, want het kan een bepaalde emotie opwekken, zoals een herinnering van een moment uit je verleden. Of juist positieve nieuwsgierigheid opwekken als ik iets nieuws ruik!

 

Oude gewoontes en opvoeding

Het is letterlijk er met de ‘Indische’ & ‘Hollandse’ paplepel ingegoten. Mijn vader is Indisch en kookte in mijn jongere jaren bij ons thuis. We hadden een stenen vijzel, een grote wok en veel potjes kruiden standaard in huis. Ik mocht als klein meisje meehelpen in de keuken om kroepoek klaar te maken in de wok en kruiden fijn vijzelen. Rijst schoonmaken en dan de pan met water vullen tot één vingerkootje water boven de rijst (tip van de dag).

 

Mijn moeder komt uit Scheveningen en kookte lekker op zijn Hollands: aardappels, groente en vlees. Mijn moeder was ook echt een keukenprinses en kookte zeer gevarieerd. Ze maakt tot de dag van vandaag nog steeds heerlijke internationale gerechten. ‘Watch and learn, try to be bold, then you will taste the Magic’. Ik heb heel veel van mijn ouders geleerd, zoals veel te variëren met menu’s, diverse kruiden durven te gebruiken, ruiken aan je producten bij aankoop. Ook heb ik vroeger mijn aardappels en groeten geprakt met een kuiltje jus in het midden. Dat was vroeger… Ik zal deze oude gewoonte zeker nog eens herhalen als ik bij mijn ouders aanschuif en ze toevallig aardappels op het menu hebben staan. Mijn kinderen hebben dit nog nooit van mij gekregen. Ik heb af en toe een verdwaalde aardappel in huis en dat verwerk ik dan alleen door een gerecht heen. ‘Maar van oma krijgen wij ouderwets snijboontjes met een kuiltje precies in het midden, zegt Joly met een smile.’

 

Nu en de toekomst 

Ik eet nu zo puur en vers mogelijk. Ik eet meerdere keren per dag, zo om de 3 uur. Er zijn nieuwe regels ontstaan in de loop der jaren, nieuwe eetmomenten. Niet de ouderwetse tijden: ontbijt 7u, lunch 12u en diner 17u en dan koffietijd 20u. Begin het moment van opstaan en tel er steeds 3u bij op. Ik heb mijn kinderen nieuwe gewoontes aangeleerd. Niks mengen, alles proeven. Ook mogen ze broccoli uit het vuistje eten. De betekenis: Mag ik iets lekkers? Is 6 van de 10 keer een verse rode paprika, een rauwe wortel of fruit. De andere 4 keer zijn gewoon ordinair snoep, koek, chips, taart, pizza en ijs!

 

Ik moet mezelf en mijn gezin gezond voeden. We hebben maar 1 lichaam en wij moeten daar heel zuinig op zijn! Alles wat ik eet bekijk ik eerst met een zeer kritisch oog… alleen als ik het een cijfer 8 geef, eet ik het pas op. Anders blijft het lekker liggen waar het ligt!

 

J O M A R A || d e k k e r

 

Wil jij meer informatie?

Laat hieronder je gegevens achter en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Deel dit bericht:

Contact

Active Sports / Jomijo b.v.
van Maanenstraat 8
3038CZ Rotterdam

010-4675647
Diana | STORIES

Diana | STORIES

Geplaatst op: 2019-12-02

Naam: Diana Leeftijd: 47 jaar Beroep: Pedagogisch Medewerker Functie bij Active Sports: Trainer van: Bodyattack, Bodypump en Bodycombat Sportdoel: Get Fit, Stay Fit, Get Fitter! Hier kan je...

Lees meer Archief
Nadia de M. | STORIES

Nadia de M. | STORIES

Geplaatst op: 2019-10-05

\ Naam: Nadia de Milde Leeftijd: 40 jaar Sportdoel: Alle spiergroepen trainen zodat ik sterker word Woonplaats: Rotterdam   Wat was de aanleiding om te gaan sporten bij Active Sports? Mij...

Lees meer Archief
 • in november 2012 meegedaan met de foodchallenge, niet om af te vallen maar om me fitter te voelen.

  Tamira
 • Ik wil zeggen als je koken leuk vindt en je discipline strak is je al een voorsprong hebt.

  Marco
 • Kort en krachtig, ik had een leven voor de foodchallenge, ik heb een bewuster leven gecreëerd, dankzij Jo en Michel

  Sabrina
 • Oh en de resultaten zijn natuurlijk ook belangrijk: 9 cm van mijn middel af en 3,5 kilo vet!

  Anke
 • 10 weken later en eindelijk weer op het gewicht van voor mijn 2 zwangerschappen.

  Danna
 • Koken is mijn hobby en net zoals iedereen, hou ik van lekker eten. De resultaten zijn binnen en ben ik zeer blij....

  Jeanette
 • Ik sport al jaren bij Active Sports en vooral van de pump-lessenkrijg ik super veel energie, en daarnaast voel ik me sterk!

  Eva
 • Conditie heb ik als fanatiek hardloper genoeg, maar kracht?! Met die vraag stapte ik Active Sports binnen.

  Liselotte
Tamira Marco Sabrina Anke Danna Jeanette Eva Liselotte